twitter google+ facebook

Sådan har du aldrig set Månen - eller Jorden

Jorden set fra omtrent 1,6 millioner kilometers afstand mens Månen passerer forbi. Foto fra NASA's DSCOVR-kamera den 16. juli 2015.

NASA har frigivet en fantastisk video baseret på billeder fra styrelsens nye DSCOVR-satellit, der kigger på Jorden fra en afstand af 1,6 millioner kilometer. 1,6 millioner kilometer er nemlig nok til, at Månen kan være med.

NASA's Deep Space Climate Observatory-satellit (DSCOVR) hænger 1,6 millioner kilometer ude i rummet tæt på linjen mellem Jorden og Solen.

Satellittens primære opgave er at overvåge solvinden, men den er også udstyret med et 4 megapixel-kamera, der kigger på den blå planet. I sig selv et fascinerende syn, men to gange om året får udsigten alligevel et ekstra pift. Det sker, når Månen - der befinder sig godt 380.000 kilometer fra Jorden - passerer inden foran søgeren. Senest det skete var 16. juli.

Videoen viser Månen bevæge sig over Stillehavet nær Nordamerika. Vi ser tydeligt vejrsystemerne, og ud for Mexicos kyst genfinder vi den tropiske orkan Dolores.

Video fra DSCOVR-satellittens Earth Polychromatic Imaging Camera (EPIC). Sekvensen er optaget mellem 9.50 og 14.45 den 16. juli, så der er omtrent 20 minutter mellem de enkelte billeder. Hvert billede er sammensat af data fra tre forskellige farve-kanaler optaget med 30 sekunders mellemrum. Det er derfor, der er en svag grøn aura foran Månen i bevægelsesretningen og en svag lille aura bag den. Se stor version af foto hos NASA.

Det gør det hele endnu mere interessant, at den del af Månen, videoen viser, er en del, vi ellers aldrig ser: Månens bagside.

Månen er nemlig i et fastlåst kredsløb om Jorden, så den hele tiden vende samme side mod os. Månens bagside blev for første gang observeret af det sovjetiske Luna 3 rumfartøj i 1959.

DSCOVR blev sendt op i februar 2015 og var over 100 dage om at nå sin position. Satellitten bliver endeligt operationel senere på året. DSCOVR spiller en vigtig rolle ved alarmeringer, når geomagnetiske storme truer Jordens avancerede teknologier.

Af Niels Hansen og Mogens Rønnebek, kommunikation@dmi.dk

© DMI, 6. august 2015

Tilmeld dig DMI's ugentlige, elektroniske nyhedsbrev
Tilmeld dig DMI's varsler om farligt vejr på SMS
Vejret undervejs på mobil.dmi.dk eller til iPhone eller Android
Følg DMI på Twitter
DMI's -nyheder