twitter google+ facebook

Varm Grønland sætter fart på indlandsisens afsmeltning

Grønland har i den sidste tid haft varme temperaturer. Især i Qaanaaq, hvor man har registreret varmerekord. Varmen har medført kraftig afsmeltning af indlandsisen, der ellers begyndte sin smeltesæson rigtig sent. Allerede nu er indlandsisens overflademasse mindre end normalen på denne tid.

Herbert Ø ved Qaanaaq. Klik for stor størrelse. Foto Lars Poort

En længere periode med højt lufttryk i Grønland har banet vejen for forholdsvis høje temperaturer mange steder - specielt i de nordlige egne.

Et af de steder man mærkede varmen mest, var i Qaanaaq. Her blev der registreret varmerekord den 8. juli på 20,4°C. Det er 2,5°C varmere end den tidligere rekord fra 1. juli 2012. Qaanaaq ligger på solsiden af et fjeld, hvilket bidrager til varmen. Men det er ikke kun i Qaanaaq, det har været varmt.

”I for eksempel Kangerlussuaq havde man 17 dage i træk med maksimum temperaturer over 20 grader celsius fra den 23. juni til den 9. juli, hvilket er pænt varmt. Det skyldes blandt andet, at byen befinder sig langt fra kysten. Ved kysterne kan varmen over det kolde hav give anledning til tågedannelse, der kan blive ført ind over kysten af eftermidags-søbrisen,” siger senior klimatolog John Cappelen og fortsætter.

”I højtrykket synker luften ned, og det betyder at skyer opløses, og dermed er der også fravær af nedbør. Skyfrit vejr giver kulde om vinteren og varme om sommeren, så at sige.”

Indlandsisen smelter i varmen

”Det varme vejr har haft stor betydning for afsmeltningen af indlandsisen. Afsmeltningen i år har ellers haft den seneste start i hele DMI’s opgørelsesperiode siden 1991, men nu har den for alvor taget fart,” siger klimaforsker Peter Langen.

I seks dage i træk har indlandsisens overflademasse hver dag mistet 10 milliarder ton, hvilket svarer til 10 kubikkilometer vand om dagen. I ugen 5. juli til 11. juli mistede Indlandsisen dermed omtrent 30% af, hvad der normalt smeltes af på en hel smeltesæson.

”Da smeltesæsonen startede, lå vi lidt over normalen for det akkumulerede overflademasseregnskab. Det betyder, at siden 1. september 2014 havde iskappen modtaget mere masse fra snefald, end den plejer på det tidspunkt af året. Faktisk lå den over normalen lige siden november. Men efter den seneste tids kraftige afsmeltning er dette nu vendt, og vi ligger lige under normalen,” fortæller Peter Langen.

Ikke en rekord

Den kraftige afsmeltning er dog ikke en rekord. I 2012 gennemgik indlandsisen et par markante perioder, hvor to af dagene nåede en afsmeltning på 15 milliarder ton per dag.

”Helt så kraftigt har det ikke været i år, men hvis det varme vejr fortsætter, kan det samlede masseregnskab for alvor blive trukket nedad,” slutter Peter Langen.

Det daglige massetab (negative værdier for overflademassebalancen, øverst) nåede den 5. til den 10. juli op over 10 millarder ton per dag. Det har betydet, at det samlede overflademasseregnskab (nederst) siden 1. september 2014 for første gang siden november er nået under normalkurven.

Læs mere om afsmeltning af indlandsisen på Polarportalen.

Redaktion Michella Rasmussen, kommunikation@dmi.dk

© DMI, 13. juli 2015