twitter google+ facebook

Byge bevæger sig behændigt mellem målere

Det sker hele tiden, men det er ikke så tit, at vi lige finder én og beskriver. Det gjorde meteorolog Mogens Rønnebek dog i tirsdag, da han på radarbilledet klokken 12:50 så en byge vokse sig op over Skovlunde på Sjælland. Bygen var ingen steder at finde i DMI’s målinger.

"Den så forholdsvis kraftig ud, så jeg begyndte at kigge efter den i de målinger, som jeg har til rådighed. Men jeg kunne ikke finde den. Det var lidt mærkeligt."

DMI's klimatologer har adgang til flere forskellige målestationer, og de blev i nysgerrighedens navn sat på sagen.

"Omkring hovedstadsområdet er tætheden af målestationerne ret stor, så vi mente nok, at vi skulle kunne finde bygen, hvis den var så kraftig, som radarbilledet indikerede," siger klimatolog John Cappelen.

Men så nemt skulle det ikke være. Et par minutter før var der ganske vist bygeaktivitet i Høje Taastrup, der kunne passe med bygens retning, men det var kun 2,6 millimeter, der kunne vrides ud af bygen. På målingerne fra Måløv, Værløse, Albertslund, Glostrup og Herlev var der ikke noget, der kunne indikere den kraftige byge.

Den var der - det er vi sikre på - men den dukkede ikke op på DMI's målestationer. De kraftigste dele af bygen er de mørkerøde. Grafik Frans Rubek.

"Så måtte vi have fat i et internt radarprodukt i meget høj opløsning," siger John Cappelen.

På det højtopløselige radarbillede kunne klimatologerne se bygeskyen udvikle sig meget hurtigt over Vestskoven, og inden for en halv time var den faldet sammen igen.

"Og i den kort tid nåede den lige præcis ikke at ramme nogle af de målestationer, som DMI har til rådighed i nogen nævneværdig grad," slutter John Cappelen.

Meteorologen forklarer

"Det er jo netop bygeskyens natur, vi ser afsløret her," siger Mogens Rønnebek. "De kan være meget lokale, de dukker tilsyneladende tilfældigt op, og de er næsten helt umulige at forudse med ret megen præcision. Ofte kan vi kun forudsige hvilke områder, der opfylder, betingelserne for dannelsen af disse kraftige bygeskyer."

To målte skybrud

Tirsdagens hidsige sommerbyger resulterede i, at DMI’s nedbørmålere fangede to skybrud (mere end 15 millimeter regn på 30 minutter:

  • 15,8 mm/30 min: Søndersø Renseanlæg
  • 21,6 mm/30 min: Horsens Centralrenseanlæg
På nedbørkortet for tirsdag ses netop også den typiske bygesignatur som de plettede felter. Grafik John Cappelen

Flere stationer meldte store regnmængder i løbet af dagen (mere end 35 millimeter):

  • 35,0 mm: Frejlev Syd Lannerparken
  • 36,6 mm: Nørre Snede Renseanlæg
  • 36,8 mm: Båring
  • 37,7 mm: Voulund Testfelt P
  • 39,2 mm: Aalborg Renseanlæg Vest
  • 47,0 mm: Frejlev Nord Verdisvej

Af Bjarne Siewertsen, kommunikation@dmi.dk

© DMI, 29. juli 2015

Tilmeld dig DMI's elektroniske nyhedsbrev
Vejret undervejs på mobil.dmi.dk eller til iPhone eller Android
Følg DMI på Twitter
DMI's -nyheder