twitter google+ facebook

Kogt torsk - derfor skal du ikke bade i tordenvejr

Du må ikke bade med maven fuld eller i tordenvejr - det sidste får du demonstreret årsagen til med AL ønskelig tydelighed i videoen nedenfor...


Når et lyn rammer vand, bevæger elektriciteten fra nedslaget sig ikke nedad, men langs overfladen. Det er typisk opførsel for elektrisk strøm i et stof, der, som vand, har en relativt høj ledningsevne. Udbredelsen betyder, at mennesker, der svømmer eller sidder i en båd, er særligt udsatte. Torsken på bunden skal nok overleve.

Videoen ovenfor er fanget på Daytona Beach i Florida, og det er ikke tilfældigt, at det lyner kraftig lige her. Daytona Beach ligger på samme breddegrader som det nordlige Afrika i et område, hvor luften varmes kraftigt op i løbet af dagen og kraftige eftermiddagsbyger mere er reglen end undtagelsen. Med bygerne følger ofte lyn og torden. Et kig på distributionen af lyn globalt viser da også, at Florida-halvøen da også godt op i statistikken.

Kan også ske i Danmark

Risikoen for at blive ramt af lyn, mens man bader ved Daytona Beach er altså relativt større end i Danmark, men skulle det ske herhjemme, er effekterne de samme.

I Danmark får vi de fleste lyn fra tordenbyger. De kræver varm og fugtig luft for at vokse sig rigtig store. Derfor slår 85 % af lynene ned i sommermånederne. Er du ved stranden, så hold dig fra vandet, hvis en voldsom byge passerer.

I ekstreme tilfælde, hvor bygerne er talrige eller særligt hidsige varsler DMI direkte om 'kraftig torden'.

Der er mere om lyn og torden i 'Værd at Vide' til højre.

Af Bjarne Siewertsen og Niels Hansen, kommunikation@dmi.dk

© DMI, 12. juni 2015

Tilmeld dig DMI's ugentlige, elektroniske nyhedsbrev
Vejret undervejs på mobil.dmi.dk eller til iPhone eller Android
Følg DMI på Twitter
DMI's -nyheder