twitter google+ facebook

Pressekonference: 2014 var klodens varmeste år

Klimaforsker Martin Stendel fulgte pressekonferencen om temperaturen i 2014.

2014 satte temperaturrekord i Danmark, men hvad med globalt? Det fik vi af vide lidt efter kl. 17 fredag den 16. januar, da to af FN's officielle, globale datacentre - NCDC og GISS - offentliggjorde deres tal på en pressekonference. Klimaforsker Martin Stendel lyttede med og kommenterede.

Nedenfor finder du Martins Stendels tweets fra konferencen, efterhånden som han sendte dem. Du kan også genfinde dem på Twitter, også selv om du ikke selv har en konto. Gå til Twitter.

Hvor endte 2014?

Den mest interessante information var selvfølgelig, hvorvidt 2014 nu også blev det varmeste år på kloden, siden målingerne begyndte midt i 1800-tallet. Det blev det.

Hvorvidt året ville ende rekordvarmt, blev afgjort af temperaturen i december. Til og med november var 2014 varmest, men en globalt kølig julemåned kunne sende året ned i rækkerne. Det gjorde den ikke. December blev faktisk rekordvarm.

NCDC/GISS kommenterer typiske på et par elementer i klimaet de enkelte år, som de mener, er ekstra interessante eller afgørende. I år var det havtemperaturerne og kulden i det østlige USA.

Ligesom de ofte ser frem og vurderer, hvad vi skal forvente i det nye år.

Som afslutning konkluderer Martin Stendel på pressemødet.

Flere data på vej

NOAA-NCDC og NASA-GISS, som kom med deres bud fredag, er to af tre datacentre, der har fået til opgave af FN at følge den globale temperatur. Det tredje center er klimaforskningsenheden på det britiske Hadley Center: CRU.

Inden for de nærmeste dage kommer også CRU med deres bud på temperaturen i 2014, men der er ingen grund til at forvente, at det skulle afvige fra de amerikanske. Når alle data er offentliggjort, kan du finde dem + kort + grafer i en nyhed på dmi.dk.

Redaktion Niels Hansen, kommunikation@dmi.dk

© DMI 16. januar 2015

Tilmeld dig DMI's elektroniske nyhedsbrev
Vejret undervejs på mobil.dmi.dk eller til iPhone eller Android
Følg DMI på Twitter
DMI's -nyheder