twitter google+ facebook

WMO: 2014 på vej til at blive det varmeste år nogensinde

2014 er godt på vej til at blive et af de varmeste, hvis ikke det varmeste nogensinde. Sådan lyder meldingen fra FN's verdensorganisation for vejr og klima, WMO, som hvert år under klimatopmødet udsender årets foreløbige status for vejr og klima. Mens rekordhøje havtemperaturer har bidraget til usædvanlig kraftig regn og oversvømmelser i mange lande, har de ført til ekstrem tørke i andre.

Hvis november og december fortsætter i samme (varme)spor er 2014 godt på vej til at blive det varmeste år, siden man tilbage i 1850 påbegyndte registrering af målinger. Det konkluderer WMO i den foreløbige status på Jordens klima anno 2014, der blev offentliggjort onsdag den 3. december 2014 under COP20.

Ifølge WMO er en af de helt store aktører i klimaregnskabet den rekordhøje globale havoverfladetemperatur, som meget vel fortsætter sin indplacering over normalen året ud.

Den globale gennemsnitlige lufttemperatur over land- og havoverflade var i perioden januar til oktober omkring 0,57°C over gennemsnittet på 14°C i forhold til referenceperioden 1961-1990 og 0,09°C over gennemsnittet i forhold til det seneste årti (2004-2013), lyder det fra WMO, der påpeger, at de høje temperaturer i perioden januar til oktober er et resultat af manglen på en komplet El Niño Southern Oscillation (ENSO), hvor Southern Oscillation referer til atmosfæreændringerne i forbindelse med en El Niño - et naturligt klimafænomen i det tropiske Stillehav, som påvirker vejret over store dele af kloden.

De globale gennemsnitstemperaturer i den nedre del af atmosfæren år for år siden 1950. År med El Niño er røde, år med El Niño's modsætning - La Niña - er blå, og år, hvor forholdene i det tropiske Stillehav var neutrale, er grå. Kloden er typisk varmest i El Niño-år. I år er ingen undtagelse, da det ser ud til at blive det varmeste nogensinde målt. Dog er El Niño'en i år svag i modsætning til rekord-El Niño'en i 1998. Alligevel er 2014 altså varmest. Grafik Martin Stendel.

”Der er ingen stilstand i global opvarmning,” siger WMO's generalsekretær Michel Jarraud og uddyber:

”Den foreløbige status for 2014 betyder, at fjorten af de femten hidtil varmeste år alle er forekommet i det 21. århundrede. Det, som vi har set i 2014, er hvad vi må forvente i et skiftende klima, nemlig rekordvarme kombineret med voldsomme regnskyl og oversvømmelser med store menneskelige konsekvenser til følge. Særligt usædvanligt og alarmerende er den høje overfladetemperatur i store områder af verdenshavene, inkl. den nordlige halvkugle.”

COP står for Conference of the Parties og er det øverste organ i de internationale klimaforhandlinger. De 192 lande, der har underskrevet Klimakonventionen, er repræsenteret på COP'en og alle større beslutninger med betydning for klimakonventionen bliver truffet her. 20 betyder, at det er det 20. møde i rækken.

Den endelige udgave af WMO’s klimastatus udgives i løbet af marts 2015.

Du kan læse mere om energien i klimasystemet, om den globale middeltemperatur og om fænomenet El Niño i 'Værd at Vide' til højre.

For yderligere information om den årlige klimastatus fra WMO kontakt Clare Nullis, Media Officer, Communications and Public Affairs, på telefon +41 79 709 1397 eller cnullis@wmo.int.

Redaktion Marianne Brandt, kommunikation@dmi.dk

© DMI, 3. december 2014

Tilmeld dig DMI's ugentlige, elektroniske nyhedsbrev
Vejret undervejs på mobil.dmi.dk eller til iPhone eller Android
Følg DMI på Twitter
DMI's -nyheder