twitter google+ facebook

Video: IPCC-forfatter om Danmark og klimatruslen

Er der noget, du vil vide om klimaet, klimaforskningen eller FN's klimapanel? Så er der god chance for, at du får svar på det ved at se videoen her.

I uge 44 mødtes FN's klimapanel IPCC i København. Alligevel havde IPCC-forfatter og leder af Danmarks Klimacenter Jens Hesselbjerg Christensen tid til at give den unikke danske vinkel på historien ved Århus Universitets offentlige foredrag i naturvidenskab.

Herunder kan du se Jens Hesselbjergs oplæg onsdag den 29. til de 600 gæster i Søauditoriet og de flere hundrede andre, som fulgte med i mindre lokaler, hvor foredraget blev stream'et til.

Foredraget starter 1:40 inde i videoen nedenfor med en introduktion. Bemærk, at du med knap no. 2 fra højre nederst i videoen kan skifte mellem de 2 dele af foredraget: Foredragsholderen og slide-showet.


Optakt til foredraget

Selv om det hedder 'den globale opvarmning', rammer den i høj grad lokalt med klimaændringer, som alle nationer i verden oplever på en unik måde. FN's klimarapport besvarer spørgsmål som: Hvad er effekterne af den globale opvarmning? Hvordan afbøder vi dem? Hvordan tilpasser vi os? Foredragsholderen Jens Hesselbjerg Christensen, er hovedforfatter på FN-rapportens kapitel om regionale klimaændringer.

Her i Danmark er vi heldigt stillet: vi er ikke specielt sårbare, og vi har både viden og penge, så vi kan tilpasse os. Vi har dog fortsat akut behov for at få sat tal på, hvor meget havet stiger, hvor kraftige skybrud vi skal dimensionere kloakkerne til, og hvor lange og hvor varme hedebølger fremtidens somre byder på. Kun med den viden kan vi designe et Danmark, der kan stå imod - og måske endda udnytte - de uundgåelige klimaændringer. Og det kan gå helt galt, hvis det vilde vejr rammer os uforberedt. Det så vi under stormene Bodil og Allan og ikke mindst under det store københavnske skybrud i juli 2011 og senest i skybruddet i København den 31. august i år.

Af Niels Hansen, kommunikation@dmi.dk

© DMI, 13. november 2014.

Tilmeld dig DMI's ugentlige, elektroniske nyhedsbrev
Vejret undervejs på mobil.dmi.dk eller til iPhone eller Android
Følg DMI på Twitter
DMI's -nyheder