twitter google+ facebook

Tropisk orkan vælter sommervejret

Bertha ud for den amerikanske østkyst mandag. Foto NOAA.
Berthas bane de kommende dage. Der er 12 timer mellem cirklerne, som viser usikkerhed på positionen i prognosen. Grafik fra tropicalstormrisk.com. Klik for stor version.

Resterne af tropiske orkaner kan vende op og ned på sommervejret i Europa. Det er præcis, hvad Bertha gør i denne uge.

Tirsdag formiddag ligger den tidligere tropiske orkan Bertha ud for den amerikanske delstat North Carolina. Bertha er netop nedgraderet til tropisk storm, og kursen er nordlig.

"Bertha bevæger sig de nærmeste dage op i vestenvindsbæltet omkring 45-50 grader nord. Resterne af orkanen bidrager til lavtryk-dannelsen i Atlanten med et ordentligt skud fugt og energi. Det påvirker prognoserne for vejr-udviklingen i vores del af verdenen markant", siger meteorolog Martin Lindberg fra DMI's Maritime Service.

Martin Lindberg forudser, at Berthas bidrag sætter sommervejret på pause både i Danmark og i resten af Nordeuropa.

"I denne uge oplever vi derfor en gradvis omstilling til ustabilt vejr fra vest med passerende regn eller byger, færre soltimer og perioder af blæst", siger han.

Resterne af orkanen Bertha er med til at erodere sommerhøjtrykket over Nordøsteuropa og lukke op for flere lavtryk fra Atlanten.

"Fra på søndag og ind i næste uge kan flere ret intensive lavtryk passere landet fra sydvest. Det giver os regn og hård vind fra mellem syd og vest. Detaljerne er endnu meget usikre, men potentielt kan vi få en dag med vindstød af stormstyrke", siger meteorologen.

Berthas ankomst til danske breddegrader ændrer naturligt nok markant på de kommende uger i tirsdagens friske månedsprognose, som nu ser noget mere blakkede ud end tidligere. Der er dog yderligere sommer i horisonten.

Læs selv hele prognosen.

Af Niels Hansen, kommunikation@dmi.dk

© DMI, 5. august 2014

Tilmeld dig DMI's ugentlige, elektroniske nyhedsbrev
Vejret undervejs på mobil.dmi.dk eller til iPhone eller Android
Følg DMI på Twitter
DMI's -nyheder