twitter google+ facebook

Følg et isslag med DMI

Danmark har 121 nedbørdage om året. De fleste af de dage regner eller sne det, men et par gange om året er forholdene til stede for isslag. Isslag er et af de farligste vejrfænomener, vi har.

Der er risiko for isslag kortvarigt i Danmark, når en front lillejuleaften passerer landet. Isslag er underafkølet regn, som danner et lag af is, når det rammer en overflade. Det skaber ekstremt glatte forhold for al udendørs færdsel.

Masser af information

Det nedbørområde, som er ophav til isslag er som regel godt forudsagt i 'Landsudsigten' og 'Regionaludsigter'.

Når nedbørområdet er mindre end 48 timer væk, kan du følge dets vej mod Danmark på 'Vejrkort' (eksempel nedenfor) og på Byvejr. Husk at du også kan få Byvejr til Android og iPhone telefoner.

Når nedbørområdet kommer tæt på, kan det ses på henholdsvis 'Satellit' og 'Radar', og når det går løs, er der masser af observationer på 'Borgervejr'.

Følg selv med på:

Du skal være opmærksom på, at glatføreobservationerne og glatføreprognoserne ikke registrerer glat føre som følge af isslag!

Mere om isslag

Isslag afsætter et lag af is på alle overflader og gør dermed veje og fortove glatte med øget risiko for uheld med personskade. I ekstreme tilfælde kan vægten af den afsatte is f.eks. brække grene af træerne.

DMI varsler isslag, når meteorologerne forventer udbredt nedbør, der danner is på overfladen over et større område. Isslag opstår, når underafkølet regn rammer en overflade. Derfor kan isslag optræde selv når temperaturen er noget over frysepunktet. Isslag er ikke altid synligt.

Isslag medfører risiko for et stort antal uheld med personskade til følge. Færdsel, kørende såvel som gående, er forbundet med stor risiko for skade og du bør blive inde, så vidt det overhovedet kan lade sig gøre.

I Danmark er der isslag fra sidst på efteråret over vinteren til først på foråret. Der er dog ikke hvert år, vi oplever udbredt isslag i Danmark.

DMI varsler

Danmarks Meteorologiske Institut er myndigheden, som varsler farligt vejr. Kriterierne for varsling af farligt vejr er udarbejdet i samarbejde med Rigspolitiet og Beredskabsstyrelsen.

Du kan læse mere om de officielle betingelser for varsling af farligt vejr i:

Af Niels Hansen

© DMI, 23. december 2012

Tilmeld dig DMI's ugentlige, elektroniske nyhedsbrev
Tilmeld dig DMI's varsler om farligt vejr på SMS
Vejret undervejs på mobil.dmi.dk eller til iPhone eller Android
DMI's -nyheder