twitter google+ facebook

Den totale solformørkelse i Australien

Tirsdag den 13. november 2012 skyggede Månen kortvarigt for hele solskiven. Den optimale skueplads for begivenheden var på den anden side af Jorden.

Månen skygger jævnligt for Solen, men den totale solformørkelse indtræffer kun hver 18. måned. Når det sker, kan det kun ses fra et mindre område på Jorden. Til gengæld ses det fra forskellige steder på Jorden fra år til år. I år var det optimale sted at opleve den totale solformørkelse i Australien.

Flere tusinde af forskellig nationalitet var klar til den store opleveles. Blandt tilskuerne var også danskere mødt op. Den lange rejse var lige ved at være forgæves, og de store forventninger på nippet til at briste på grund af skyer, der truede med at skygge for oplevelsen:

'Skyerne drillede lidt, mens Månen gik ind foran Solen. Men heldigvis var der lige et hul i skyerne i de to vigtigste minutter, hvor totaliteten stod på. Lidt højere på himlen så vi Venus, mens Merkur gemte sig nede i skyerne,' beretter Jacob V. la Cour fra Australien fra stranden ved Port Douglas i Australien.

Total solformørkelse set fra Danmark

Den sidste totale solformørkelse, som kunne ses fra Danmark, var den 28. juli 1851.

Den næste totale solformørkelse, vi kommer til at se fra dansk nærområde er den 25. maj 2142. Der bliver forholdene optimale fra Bornholm. På Færøerne kan de dog tage forskud på glæderne allerede den 20. marts 2015, hvor Thorshavn bliver det perfekte sted at se den totale solformørkelse fra.

En solformørkelse opstår, når Månen passerer mellem Jorden og Solen og derved helt eller delvist blokerer for Jordens udsyn til Solen. Det kan kun ske ved nymåne, hvor Solen og månen ligger på række, set fra Jorden. Den totale solformørkelse udgør kun en meget smal stribe. Tegningen er ikke målfast.
Klar til den totale solformørkelse tirsdag morgen fra stranden ved Port Douglas i Australien. Foto Jacob V. la Cour.
Foto Jacob V. la Cour.
Foto Jacob V. la Cour.
Foto Jacob V. la Cour.
Foto Jacob V. la Cour.

Af Lone Seir Carstensen, kommunikation@dmi.dk
© DMI, 15. november 2012.

Vejret undervejs på mobil.dmi.dk eller til iPhone eller Android
Følg DMI på Twitter
DMI's -nyheder