twitter google+ facebook

Draconider (og nordlys) over Danmark

Sover den mand aldrig? Jesper Grønne har brugt endnu en nat udendørs og denne gang fanget både meteorsværmen Draconiderne og nordlys med ét klik.

Af Jesper Grønne

Der er mange årligt tilbagevendende meteorsværme. Nogle er store, nogle er små og undselige, og nogle overrasker det forventede.

Dragens år

Draconiderne er en mindre årligt tilbagevendende meteorsværm, men den var i 2011 udset til at blive særligt spektakulær, da Jorden ville ramme et tæt spor af kometstøv i rummet. Dette kometstøv ville give mange meteorer eller stjerneskud, måske 600-1000 pr. time.

Draconiderne, der udspringer fra konstellationen Draco (dragen) - deraf navnet - er kendt for at producere relativt få og langsomme meteorer på himlen, men den 8. oktober 2011 var der udsigt til en regulær meteorstorm, så forventningerne var høje.

Vejret tegnede ganske udmærket. Mest klart vejr i Danmark. Samtidigt var vi placeret i den del af planeten, der virkelig var favoriseret i forhold til at opleve det store brag fra meteorstormen. Vi var på første række.

Hele himlen på Draconidenat. Foto Jesper Grønne. Klik på billedet for stor version.

Luna besejrede Draco

Desværre udeblev den store oplevelse for de fleste. Vi ramte formodentlig den 'tætte pølse' af kometstøv, der var forudset lørdag aften, mens Månen var næsten fuld. Det kraftige månelys 'overdøvede' derfor de fleste meteorer i lysstyrke. Dertil kommer, at lysforureningen fra byernes kunstige lys også tager sin del af fornøjelsen, og i nogle dele af landet var der oven i købet lidt dis eller tåge i luften, så en storm af meteorer var der slet ikke tale om.

På den positive side var vejret faktisk ret venligt stemt, på trods af en smule dis nogle steder. Andre steder var der mere 'hul igennem'; f.eks. i Midtjylland. På den jyske højderyg, var der helt fint og klart vejr omkring det forventede tidspunkt for maksimal aktivitet klokken 22.

Helt overrumplende var der omkring klokken 22 også et par perioder på nogle minutter, hvor der var synligt nordlys! Dét var virkelig overraskende, for det er normalt kun efter en solstorm, at der er synligt nordlys i Danmark. Og Månen lyste endda for næsten fuldt blus. Nordlyset lå over den centrale del af Norge, i en højde på 100-400 kilometer, men altså synligt fra Danmark i korte perioder.

Man kan sige, at månelyset besejrede Draconiderne, for den forventede meteorstorm udeblev, men meteorer var der dog. På billedet ser man at de alle udspringer fra ét sted på himlen, nemlig konstellationen Draco. At der oven i købet var lidt nordlys i det fjerne, det forstyrrer vel ikke ligefrem billedet.

Draconider og nordlys. Foto Jesper Grønne. Klik på billedet for stor version.

Redaktion Niels Hansen, kommunikation@dmi.dk

DMI, 10. oktober 2011.

Tilmeld dig DMI's ugentlige, elektroniske nyhedsbrev
Vejret undervejs på mobil.dmi.dk eller til iPhone eller Android
Følg DMI på Twitter
DMI's -nyheder