twitter google+ facebook

WMO: 2000-2009 varmeste årti

FN's særorganisation for vejr og klima, WMO, offentliggjorde tirsdag en status for verdens klima ved en pressekonference under COP15 i København.

"Sådan som tallene ser ud lige nu, så slutter 2009 som det 5. varmeste år siden systematiske målinger begyndte omkring 1850," sagde WMO's generalsekretær Michel Jarraud.
"Dermed er årtiet fra 2000 til 2009 det varmeste årti, vi nogensinde har målt," understregede Jarraud, og fortsatte med at omtale eksempler på ekstremt vejr i 2009:

  • Kina oplevede sit 3. varmeste år siden 1951.
  • Koldere end normalt i Great Lakes-området i Canada i januar og februar.
  • Efteråret i Australien var ekstremt varmt.

Efter en kort introduktion, hvor generalsekretæren også kunne fortælle, at Stillehavet har bevæget sig ind i en El Ninõ-tilstand, blev der blev åbnet for journalisternes spørgsmål.

DMI's direktør Peter Aakjær (venstre) sammen med WMO's generalsekretær Michel Jarraud. Foto John Cappelen.
DMI's direktør Peter Aakjær (venstre) sammen med WMO's generalsekretær Michel Jarraud. Foto John Cappelen.

Sammen med WMO's generalsekretær besvarede DMI's direktør, Peter Aakjær, spørgsmål direkte relateret til Danmark. Han kunne efterfølgende blandt andet fortælle, at 2009 i Danmark sandsynligvis ender som det sjette varmeste år nogensinde, samt at det forgangne årti i Danmark også ender som et af de varmeste. Også Færøerne og Grønland har oplevet mere end normalt varme årtier.

Der er mere COP15 i 'Værd at Vide'-boksen til højre.

Af Bjarne Siewertsen, kommunikation@dmi.dk

© DMI, 8. december 2009.

Vejret undervejs på mobil.dmi.dk eller til iPhone eller Android
Følg DMI på Twitter
DMI's -nyheder