twitter google+ facebook

Tornadoer, skypumper og støvdjævle

Der er også mindre hvirvler i atmosfæren på forskellige skalaer. Hvirvler med en ganske lille udstrækning – fra få meter til flere kilometer – går fra det forholdsvis uskyldige til det yderst voldsomme. Tornadoer, skypumper og støvdjævle er med i denne familie af hvirvler. På disse forholdsvis små, horisontale skalaer påvirker Jordens rotation (corioliskraften) ikke hvirvlernes dynamik. De kan derfor rotere med eller mod uret modsat hvirvler på større skala, såsom f.eks. tropiske cykloner der på den nordlige halvkugle pga. corioliskraften kun roterer mod uret.

Tornadoer

Den mest voldsomme af disse hvirvler kendes også under navnet "tornadoer" og i disse kan vindhastigheden i den roterende bevægelse nå op på over 500 kilometer i timen, samtidig med at den fejer henover jorden med op til 200 kilometer i timen.

Foto NOAA
Foto NOAA

Skypumper

I mange lande kendes tornadoer som skypumper. De er afgjort i familie med hinanden, men skypumper optræder hyppigst i mindre kraftige udgaver, og de har et lidt andet dannelsesforløb.

Foto John Tancula, august 1999.
Foto John Tancula, august 1999.

Støvdjævle

Solen bager ned og opvarmer jorden kraftigt. Varm luft stiger hurtigt til vejrs. Disse opvinde er svæveflyvere glade for. Så kan de svæve længe.

Kilde: Vildtvejrsklubben/VEJRET 108
Kilde: Vildtvejrsklubben/VEJRET 108

Af John Cappelen
Redaktion Michella Rasmussen
© DMI, maj 2013.

Vejret undervejs på mobil.dmi.dk eller til iPhone eller Android
Følg DMI på Twitter
DMI's -nyheder