twitter google+ facebook

Supplerende træk

Incus er den øverste del af en cumulonimbus, der har form som en ambolt med et jævnt, trådet eller stribet udseende (se CL9 under 27 skytyper).

Mamma er poselignende skydele, der hænger ned fra undersiden af en sky som et yver på en ko. Kan ses mest på cirrus, altocumulus, altostratus, stratocumulus og cumulonimbus.

Mamma, Hvidovre den 27. august 2003 (Morten Møller Hansen).
Mamma, Hvidovre den 27. august 2003 (Morten Møller Hansen).

Virga er lodrette eller skrå faldstriber af nedbør fra en skys underside. Faldstriberne når ikke jordens overflade. Kan hyppigst ses med cirrocumulus, altocumulus, altostratus, nimbostratus, stratocumulus, cumulus og cumulonimbus.

Foto Lenze Middelberg
Foto Lenze Middelberg

Praecipitatio er nedbør i form af regn, finregn, sne, iskorn, hagl eller andet og nedbøren fra skyen når jordens overflade. Optræder primært hos altostratus, nimbostratus, stratocumulus, stratus, cumulus og cumulonimbus.

Arcus er en tæt horisontal rulle med mere eller mindre lasede kante placeret på den nedre forreste del af visse skyer, og som, når den er udbredt fremstår som en mørk truende bue. Optræder med cumulonimbus og mindre hyppigt med cumulus.

Arcus , Nordjylland 15. juli 2007. Indsendt til DMI (anonym).
Arcus , Nordjylland 15. juli 2007. Indsendt til DMI (anonym).

Tuba er en skysøjle eller omvendt skykegle der skyder frem fra en skys underside. Den udgør den skylignende manifestation af en mere eller mindre intens hvirvelstrøm.

Af John Cappelen
Redaktion Michella Rasmussen
© DMI, juni 2013.

Vejret undervejs på mobil.dmi.dk eller til iPhone eller Android
Følg DMI på Twitter
DMI's -nyheder