twitter google+ facebook

Kort Nyt om Katrina

Her finder du alle de korte nyheder om Hurricane Katrina fra dmi.dk.

Torsdag den 25. august 2005
Florida igen i en orkans sigtekorn
Fredag forventes den tropiske storm Katrina at ramme det sydøstlige Florida, siger National Hurricane Center torsdag. På landgangstidspunktet vil Katrina være meget tæt på at være en kategori-1 hurricane, men vil hurtigt tabe pusten under passagen af land. I går onsdag var det for øvrigt 13 år siden på dagen, at hurricane Andrew ramte stort set samme område, som Katrinas har kurs imod. Andrew har stadig den tvivlsomme ære, at være den dyreste naturkatastrofe i USA’s historie. Der er mere om Katrina under 'Nyt' til højre på siden.

Onsdag den 31. august 2005
New Orleans evakueres for mindst 12 uger
Louisianas guvernør Kathleen Blanco har beordret alle til at forlade storbyen New Orleans, hvor vandet onsdag middag stadig stiger, efter digerne mod søen Lake Pontchartrain tirsdag brød sammen som følge af hurricane Katrina. New Orleans borgmester Ray Nagin udtaler til tv-stationen ABC, at han forventer der vil gå 12 til 16 uger, før folk kan vende tilbage.

Aldrig mere Katrina
Efter hurricane Katrinas voldsomme hærgen i den nordlige del af Den Mexicanske Golf forventes det, at navnet fjernes fra listen over storm-navne, der ellers går igen hvert 6. år. Sidste år røg Charley, Frances, Ivan and Jeanne ud af det gode selskab. Katrinas bandlysning betyder i praksis, at der skal findes et nyt navn til en eventuel K-storm (årets nummer 11) i 2011.

Øjenvidne: Kystnære bygninger i Mississippi er bare væk
"Mellem stranden og jernbanen er alle husene bare væk", siger Mississippis Guvernør Haley Barbour onsdag til nyhedsbureauet AFP om resultatet af den katastrofale hurricane Katrina.

Torsdag den 1. september 2005
Vandet stiger ikke længere i New Orleans
Vandstanden i New Orleans' gader stiger ikke længere og grunden er enkel: Vandet står nu lige så højt som i den nærliggende Mississippiflod og søen Lake Pontchartrain.

Torsdag den 15. september 2005
Katrina nummer syv på dødslisten
Med nu i alt 710 omkomne er Katrina torsdag oppe som den syvende dødeligste hurricane (og naturkatastrofe i det hele taget) i USA gennem tiderne. Den kedelige førsteplads besættes af den såkaldte Galveston hurricane, der i år 1900 kostede over 8.000 livet.

Onsdag den 26. oktober
Dødstallet efter Hurricane Katrina stiger stadig
Onsdag melder flere internationale nyhedsbureauer, at det officielle dødstal efter Hurricane Katrina igen er opjusteret. De lyder nu på 1.053. Hurricane Katrina ramte sent i august den amerikanske golf-kyst og førte til omfattende oversvømmelser i blandt andet musikbyen New Orleans. Katrina er dog langt fra den dødeligste tropiske orkan i 2005. Hurricane Stan fik i starten af oktober over 2.000 liv på samvittigheden i El Salvador, Nicaragua, Guatemala og Mexico.

Onsdag den 30. november 2005
Hurricanesæsonen blev dyr
Verdens største forsikringsbørs, Lloyd's i London, har onsdag opjusteret sine forventninger til de økonomiske omkostninger ved Hurricane Katrina, Hurricane Rita og Hurricane Wilma, som i sensommeren og efteråret hærgede Atlanten, Den Mexicanske Golf og Det Caraibiske hav. Lloyd's forventer, at Katrina kommer til at koste i nærheden af 1,9 milliard pund (20,7 mia. kroner). Omkostningerne ved Rita forventes at løbe op i nærheden af 535 millioner pund og Wilma vil koste omkring 435 millioner pund.

Tirsdag den 20. december 2005
Katrina 'kun' en kategori-3 ved landgang
National Hurricane Center har nu beregnet, at Hurricane Katrina var en kategori-3 og ikke en kategori-4 på skalaen for tropiske orkaner, da den ramte USA lige øst for New Orleans den 29. august. Den maksimale vindhastighed ved landgang er ved samme lejlighed droslet ned fra ca. 225 km/t til ca. 200 km/t. Katrina medførte over 1.300 dødsfald i Louisiana, Mississippi, Florida, Georgia og Alabama og forsikringsbranchen har opgjort de samlede omkostninger til mindst 34,4 milliarder amerikanske dollars.

Onsdag den 4. januar 2006
Hvalpe-boom i halen på Katrina
Dyrevenner i New Orleans siger onsdag, at de aldrig tidligere har set så mange herreløse hvalpe, som der er i byen lige nu. Mange hunde mistede hjem og familie under den tropiske orkan Katrina og hvad den nyvundne frihed blev brugt til, er nu tydeligt. Dagligt bliver op til 75 ejerløse kæledyr i alle aldre bragt til ét enkelt internat i New Orleans - larmen må være øredøvende

Torsdag den 9. februar 2006
Hurricane Katrina gav boom for netmedier
De amerikanske netmedier havde travlt i 2005, skriver journalism.co.uk torsdag. Stigningen i antal brugere fra efteråret 2004 til efteråret 2005 var på hele 30% og John Kimball, vicepræsident i Newspaper Association of America, giver Hurricane Katrina hovedparten af skylden. Katrina ramte storbyen New Orleans i slutningen af august med enorme ødelæggelser og ca. 1.300 dødsfald til følge.

Mandag den 27. februar 2006
Insekthelvede venter New Orleans
En sommer med horder af plagsomme og farlige, vingede insekter venter den hårdt prøvede musikby New Orleans, skriver internationale medier mandag. Hurricane Katrina, som hærgede de sidste dage i august 2005, skabte nemlig ideelle betingelser for udklækningen af saltvandsmyg, som kan bære den frygtede Vest Nil-virus. Vest Nil-virus (West Nile Virus) forårsager en svær hjernebetændelse, der kan blive livstruende. Virus findes hos fugle og kan herfra overføres med myg til mennesker. New Orleans har tidligere været voldsomt plaget af myg-bårne sygdomme og var blandt andet i 1905 stedet for det sidste udbrud af gul feber i USA.

Torsdag den 6. april 2006
WMO pensionerer Katrina
WMO har nu officielt besluttet at Katrina skal pensioneres som navn til en tropisk orkan i Atlanten; en såkaldt hurricane. Det samme gælder fire andre navne fra 2005-sæsonen, nemlig: Dennis, Rita, Stan and Wilma. Hvert forår vurderer WMO - den internationale meteorologiorganisation under FN - hvorvidt der har været så voldsomme omkostninger forbundet med navngivne vejrfænomener, at de navne bør stryges. De fem navne, der nu er pensioneret fra de roterende lister for tropiske orkaner i Atlanten, erstattes af Don, Katia, Rina, Sean og Whitney.

Lørdag den 20. maj 2006
Dødstallet efter Katrina stiger stadig
Antallet af omkomne efter Hurricane Katrina, der ramte New Orleans og omegn i slutningen af august 2005, stiger stadig. Tallet er således netop opjusteret fra 1.296 til 1.577. De 281 'nye' dødsfald i sket fra september 2005 og frem - primært blandt ikke-registrerede evakuerede i andre stater, skriver AP lørdag

Fredag den 13. oktober 2006
Stadig uidentificerede ofre for Katrina
Der er stadig 33 uidentificerede ofre over et år efter Hurricane Katrina ramte den amerikanske Golf-kyst og i særdeleshed musikbyen New Orleans. I alt omkom 1.836 og 705 savnes fortsat. Hurricane Katrina satte 80% af New Orleans under vand og efterlod et ankeldybt lag af voldsomt forurenet flodslam. I alt er der opgjort skader for over 80 milliarder dollars.

Mandag den 27. november 2006
Katrina-ofre får medhold i retten
Ofre for Hurricane Katrina har fået fornyet håb om erstatning efter en domstolsafgørelse mandag. Tidligere har forsikringsselskaber fået medhold i, at de ikke behøver at dække oversvømmelser, men den dom er nu omstødt. Distriktsdommer Stanwood Duval Jr. vurderer, at det ikke var vejrfænomenet Katrina, men snarere dårlig konstruktion og vedligeholdelse af diger, der var den primære årsag til de omfattende oversvømmelser i byen New Orleans i slutningen af august og starten af september 2005.

Mandag den 29. januar
...der er sjovt i New Orleans
Der har ikke været meget at grine af i New Orleans som for 1½ år siden blev ramt af Hurricane Katrina. Det er blandt andet gået hårdt ud over antallet af turister og det vil bystyret nu gøre noget ved med en humoristisk reklamekampagne. En af plakaterne viser et foto af det største bassin i det lokale akvarium med teksten: 'Dette er den eneste del af byen, der stadig er under vand'. Også en kok, der kysser en fisk midt på den berømte Bourbon Street, er en del af fremstødet. Kampagnen lanceres netop nu for at øge tilstrømningen til det traditionsrige Mardi Gras karneval, der i år kulminerer den 20. februar.

Lørdag den 21. april 2007
U2 donerer instrumenter til New Orleans musikere
Lørdag kom der 13,5 millioner kroner i kassen, da musikeren The Edge fra det irske rockband U2 satte både egne og andres instrumenter på auktion. The Edges egen Gibson Les Paul guitar indbragte alene den nette sum af 1,3 millioner kroner. Pengene går til musikere fra Jazz-byen New Orleans, hvor mange mistede alt hvad de ejede under Hurricane Katrina i august 2005.

Mandag den 22. oktober 2007
New Orleans oversvømmet igen
New Orleans ligger lavt i landskabet og er flere gange blevet oversvømmet - værst i forbindelse med Hurricane Katrina for to år siden. Mandag var den så gal igen, da regnen om eftermiddag piskede ned og satte flere dele af byen under vand. Lokale målinger melder om op mod  200 millimeter nedbør eller 20 store gulvspande vand pr. kvadratmeter. I store dele af byen lukkede skoler og forretninger og ingeniørtropperne måtte afspærre en kanal, hvor vandet stod faretruende højt. Den østlige del af New Orleans er hårdest ramt. Her er mange områder først nu ved at komme sig efter Katrina.

Torsdag den 22. maj 2008
Mississippi lækker stadig i New Orleans
Trods en indsats til 100 millioner kroner, er digerne mellem Mississippifloden og musikbyen New Orleans stadig utætte efter orkanen Katrina for over 2½ år siden, skriver internationale medier torsdag. Store dele af New Orleans ligger nær eller under vandniveauet i både havbugten mod øst, søen Lake Pontchartrain mod nord og Mississippifloden, der løber gennem selve byen, så digerne er essentielle for sikkerheden.

Af Niels Hansen, kommunikation@dmi.dk

DMI 2005/2010

Vejret undervejs på mobil.dmi.dk eller til iPhone eller Android
Følg DMI på Twitter
DMI's -nyheder