Rim på ruden i plusgrader

Rim på bilruderne midt i morgentravlheden kan både irritere, stresse, undre og imponere. Selv på dage med positive lufttemperaturer.    

Du har møjsommeligt siddet under morgenmaden og aflyttet alle radioens vejr- og trafikmeldinger for at finde ud af, om det glat på vejene, om du skal køre lidt før for at være på arbejde i god tid, men alt lyder godt og frostfrit, så du tager en ekstra kop kaffe.

Når du så kommer ud til bilen, så er ruderne dækket af rim, og du har ti minutters skrabearbejde foran dig. Øv!

Men det er altså ikke DMI, der holder informationer om frost i luften hemmelig for at drille dig. Der kan nemlig sagtens komme rim på ruden, selvom der er plusgrader i luften.

Rim på bil med edderkoppespind. Foto Henrik Høier.

Varmetab

For at forstå, hvordan det lader sig gøre, må vi først forstå, hvordan temperaturen varierer over et døgn. Om dagen, når Solen er oppe, modtager jorden kortbølget stråling fra Solen, og om natten taber jorden varme, der sendes ud i universet i form af langbølget varmestråling.

Alle overflader taber varme om natten, både jordoverfladen og bilens overflade. Bilens overflade taber bare varmen hurtigere. Det skyldes, at jordoverfladen bliver ved med at have et varmt lag under sig nede i jorden, mens bilens overflade blot har luft under sig.

Når bilens overflade bliver kold forplanter kulden sig ned i luften inde i bilen. Jordoverfladen skal køles ned i længere tid (på grund af den varme bund) før, den er kold nok til at få temperaturen i luften oven over til at falde. Derfor når temperaturen i og på bilen hurtigere ned til eller under frysepunktet, end den gør på jordoverfladen.

Dugpunktstemperatur

Varm luft kan indeholde mere fugtighed end kold luft, og når der dannes dug eller rim på overfladerne, så er luften blevet kølet så meget ned, at den ikke længere kan indeholde den vanddamp, der er i luften.

Resultatet er at fugten 'træder ud' (eller i fagsprog: kondenserer ud) af luften og sætter sig på overfladerne.

Den første dug kommer altså der, hvor temperaturen først når ned til den kritiske temperatur, dugpunktstemperaturen, for udskillelse af fugt, og den første rim kommer, der hvor temperaturen samtidigt først kommer under frysepunktet.

Der kan derfor sagtens være is på bilruderne, trods positive lufttemperaturer.

 

Isblomst på bil. Foto Niels Hansen.

Af meteorolog Lone Seir Carstensen og redaktion Bjarne Siewertsen.


© DMI, 12. november 2008.

Tilmeld dig DMI's ugentlige, elektroniske nyhedsbrev
Tilmeld dig DMI's varsler om farligt vejr på SMS
Vejret undervejs på mobil.dmi.dk eller til iPhone eller Android
DMI's -nyheder