twitter google+ facebook

Glatføre

Saltning mod glatføre. Udlånt af Vejdirektoratet.

Når termometret nærmer sig frysepunktet, risikerer gader og stræder at blive glatte. Derfor gælder det om at være på forkant med situationen og bevidst om de farer, der kan lurer. Der skal helst saltes, inden der kommer is, rim eller sne. Trafikanter skal færdes ekstra opmærksomt og isskrabere og sneskovle skal findes frem.

Meteorologer og vejmyndigheder overvåger derfor nøje situationen i vinterhalvåret, så snerydning og saltning af det overordnede vejnet kan iværksættes med kort varsel.

I Danmark har vi valgt, at større veje saltes præventivt. Det betyder, at der saltes inden glat føre indtræffer. Når salten sprædes, før der dannes is, skal der bruges betydeligt mindre salt. Dette sikrer maksimal trafiksikkerhed, mindst mulig miljøbelastning samt den bedste økonomi.

 

Observationer fra satellitter og vejstationer behandles i glatføremodellen. Meteorologen og vejmyndighederne overvåger udviklingen og sørger for saltning inden vejbanen bliver glat.

Forskere på Danmarks Meteorologiske Institut har udviklet en af verdens bedste glatføremodeller. Den benyttes af meteorologerne, når de udarbejder glatførevarsler og af vejmyndighederne, når de vurderer, hvornår der skal saltes. Arbejdet med at optimere modellen fortsætter, og hvert år, når glatføresæsonen begynder, er modellen opgraderet. Læs mere om modellen på siden 'Glatføremodellen'.

DMI advarer på flere måder trafikanterne, når der er risiko for glatte veje. Både i ord i forbindelse med vejrudsigterne, og som grafik på hjemmesiden under 'Glatføre', hvor der findes glatføreobservationer og glatføreprognoser.

I dette emne kan du læse mere om, hvordan forskellige former for glatføre opstår, og hvilke steder du skal være særligt opmærksom i forskellige vintervejrssituationer. 

Du navigerer i temaet ved hjælp at boxen med emner i øverste højre hjørne af siden. 

Senest opdateret af Lone Seir Carstensen, kommunikation@dmi.dk

© DMI, 27. november 2012.

Vejret undervejs på mobil.dmi.dk eller til iPhone eller Android
Følg DMI på Twitter
DMI's -nyheder