twitter google+ facebook

Forårsfænomener: Stærk sol

Foråret har nogle særlige vejrmæssige kendetegn. Blandt andet er det her, mange af os uforvarende går hen og pådrager os en solskoldning. Og det er der en god forklaring på.

Den milde forårssol lokker, når temperaturen kommer højt nok op. Inden du spæner ud og dyrker lyset, er der dog grund til ekstra omtanke. Den milde forårssol er nemlig ikke så mild endda.

Sol på ubeskyttet hud forøger risikoen for at udvikle hudkræft senere i livet. Og bliver du skoldet, så stiger din risiko voldsomt. Solcreme, let tøj og ophold i skyggen kan være med til at sænke risikoen.

I det sene forår er risikoen for skoldninger særligt stor. Ikke fordi Solen er ekstra stærk, eller ozonlaget er ekstra tyndt. Det er simpelthen, fordi vi er rigtig godt vinterblege og generelt opfører os mere ufornuftigt i forårssolen end senere på året.

Efter en lang mørk vinter styrter vi ud og skal rigtig nyde lyset. Men Solen er først i maj faktisk ligeså kraftig som først i august, hvor vi - måske kloge af skade - er mere påpasselige. Samtidig øges hudens evne til at modstå Solens skadelige stråler gennem sæsonen, efterhånden som den bliver brun. Mørk hud er langt mere modstandsdygtig end lys.

Vi har desuden en fejlagtig fornemmelse af, at der er en sammenhæng mellem temperaturen og risikoen for skoldning. Sol og 18°C føles simpelthen mindre farligt end sol og 28°C. Det har imidlertid intet på sig.

Solbadning i slutningen af april og i maj kræver altså lige så stor opmærksomhed på forskellige former for beskyttelse som på den varmeste højsommerdag.

DMI offentliggør løbende prognoser for intensiteten af den UV-stråling der bruner og skolder os. Du finder tallene nederst i regionaludsigterne, under UV-index på Danmark-siderne af dmi.dk samt på Byvejr.

Der kan være godt smæk på solen i det sene forår. Foto Claus Kern-Hansen.
Der kan være godt smæk på solen i det sene forår. Foto Claus Kern-Hansen.
De fire solråd
1. SIESTA
Giv solen en frokostpause mellem 12 og 15, når UV-indekset er 3 eller mer’.
2. SOLHAT
Undgå at blive skoldet. Dæk bar hud til med tøj og hat, når solen står højest.
3. SOLCREME
Brug altid rigeligt med faktor 15 og husk, at lige meget, hvor meget du smører på, må du aldrig ligge og stege.
4. SLUK SOLARIET
De kunstige stråler øger markant risikoen for kræft i huden. Og jo yngre du er – desto mere udsat er du.

SUMMA SUMMARUM
Solen kan være din ven for livet – hvis du får den i passende mængder. Solen giver d-vitamin og lyse tanker. Men husk aldrig at stege - søg skygge og beskyt din hud på de dage, hvor UV-indekset er 3 eller mer´- og undgå helt de kunstige stråler.
Kilde: Kræftens Bekæmpelse, cancer.dk

Der er mere forår i 'Værd at Vide'-boxen til højre.

Af Niels Hansen, kommunikation@dmi.dk
© DMI, 10. april 2009.

Vejret undervejs på mobil.dmi.dk eller til iPhone eller Android
Følg DMI på Twitter
DMI's -nyheder