twitter google+ facebook

Det trækker op til orkan

Orkanen den 3. december 1999 var forudsagt på et tidligt tidspunkt.

Allerede den 30. november viste de første prognoser, at noget voldsomt var under opsejling.

Den 2. december viste prognoserne så, at det meget kraftige lavtryk, der var under stadig udvikling, kunne give vinde af orkanstyrke.

Første gang betegnelsen 'orkan' blev brugt om lavtrykket var i DMI's 7-døgnsudsigt udsendt torsdag d. 2. december kl. 10.30.

Det blev fulgt op af blandt andre TV-meteorologen - som dengang var ansat på DMI - torsdag aften i DR-tv og i vejrpræsentationen på TV2 med baggrund i DMI’s varsling.

Der er således ingen, der fulgte med i DMI's vejrudsigter, som kunne være i tvivl om, at vi ville stå over for et usædvanligt og alvorligt vejrfænomen.

Tidligt fredag den 3. december spidsede situationen yderligere til, da lavtrykket uddybedes eksplosivt.

På 12 timer faldt trykket i lavtrykkets centrum fra 996 hPa til 958 hPa på vejen fra havet vest for Hebriderne til mellemste Nordsø.

Centertrykket nåede et minimum ved 952,4 hPa (det laveste lufttryk nogensinde målt i Danmark er på 943,9 hpa) fra Skive over Anholt.

Udviklingen i lavtrykket fik alarmklokkerne til at ringe! Mindre skibe blev anbefalet at søge havn, og der blev udsendt stormflodsvarsel.

Klokken 16 meldte Blåvand om vindstød på op til næsten 40 m/s (144 km/t), og to timer senere var Rømø oppe på 50 m/s (180 km/t) Orkanen var over os!

Klokken er 15 den 3. december 1999 da middelvind af stormstyrke (orange og røde områder) registreres for første gang i det vestlige Danmark.

Vejret undervejs på mobil.dmi.dk eller til iPhone eller Android
Følg DMI på Twitter
DMI's -nyheder