twitter google+ facebook

ENSO og usædvanligt vejr

El Niño og La Niña påvirker ikke kun vejret i det tropiske Stillehav, men over hele kloden.

Under en El Niño giver det koldere vand i ved Indonesien og Australien, det vestlige Stillehav mindre nedbør, og regionen oplever en usædvanlig tør periode under El Niño. Omvendt gør det varmere vand ved Sydamerikas vestkyst, vejret i Peru, Ecuador og Chile varmere og mere regnfuldt.

På den anden side af Andesbjergene, i Brasilien, giver El Niño derimod tørke. På samme måde kan varme og tørkeperioder i det sydlige Afrika relateres til El Niño.

I Indien, bliver monsunen sommersvækket og det meste af Sydøstasien bliver varmere. I Nordamerika, oplever det østlige USA mere regnfulde somre. Alaska og områder i Canada får mildere vintre i forbindelse med en El Niño.

Generelle vejrforhold som kan relateres til El Niño fænomenet (Kilde: NOAA og DMI).

Modsat en El Niño, som vender op og ned på vejret i mange tropiske områder, forstærker La Niña egentlig bare normalforholdene. Der hvor det i forvejen regner meget, falder der mere regn. Tørre områder vil formentlig få endnu mindre nedbør.

Ændringer i temperatur ændrer også sandsynligheden for tropiske storme og orkaner. Under El Niño-tilstande er der markant færre orkaner i det caribiske område og flere i Stillehavet.

El Niño skaber også ændringer i Europa, om end de er små. Se mere om dette i Bliver Danmark påvirket af El Niño/La Niña.

Generelle vejrforhold som kan relateres til La Niña (Kilde NOAA og DMI).

Du finder links til andre hjemmesider med El Niño i 'Værd at Vide'-boksen til højre

Temaet er skrevet af Eigil Kaas, Henrik Feddersen, Wilhelm May, Leif Laursen og Mikael Barfred

Redaktion Martin Olesen og Carsten Ankjær Ludwigsen

Vejret undervejs på mobil.dmi.dk eller til iPhone eller Android
Følg DMI på Twitter
DMI's -nyheder